Aleg sa traiesc - suport emotional in cancer si alte afectiuni grave

Disparitia simptomului (in urma administrarii tratamentului ­medicamentos, a unei interventii chirurgicale ori chiar a unei psihoterapii de scurta durata) reprezinta doar o etapa in ­procesul de vindecare sau de ameliorare a bolii. Disparitia ­simptomului nu echivaleaza neaparat cu disparitia suferintei, cu schimbarea, cu ­imbuna­tatirea reala a vietii individului; caci, asa cum poate stim deja, orice simptom are o cauza, de cele mai multe ori bine ascunsa. Atata timp cat nu investigam acea cauza sau acele cauze bine ascunse - negandite/nevorbite vreodata -, avem toate sansele ca suferinta sa se manifeste din nou, la un interval de timp oarecare, prin acelasi simptom sau prin altul.

Psihoterapia, indeosebi cea psihanalitica, trece dincolo de simptom, de boala in sine asa cum a fost ea resimtita de pacient. Impreuna cu ­terapeutul sau, ­pacientul ajunge sa faca legatura intre ce stie, ce a fost ­invatat sa traiasca si ce descopera ca i se potriveste cu adevarat, intre cauzele suferintei sale si felul in care viata i se poate schimba. Prin ­intalniri ­regulate si intr-un cadru ­specific, tot felul de sentimente ascunse, ­precum frica, vinovatia, ­revolta, furia, mania, neincrederea, ­nesiguranta, rusinea pot fi ­exprimate si (re)gandite liber, cu totul ­diferit. Tot ce a fost dificil, epuizant, traumatizant este inteles diferit si devine astfel mai usor de ­suportat, mai putin apasator. Relatia ce se stabileste intre ­terapeut si pacient duce la construirea in timp a unei alte ­perspective asupra aspectelor suparatoare, la un nou mod de elaborare a conflictelor ­interne carora pacientul nu le-a putut gasi el insusi rezolvare pana atunci si care, intr-o masura mai mare sau mai mica, au dus la imbolnavire.
Un prim pas ar fi sa vorbesti despre ce te doare, sa pui ­intrebari si sa cauti raspunsuri. A afla mai multe despre tine, despre ce te nelinisteste ori te ingrijoreaza este un pas important catre a te cunoaste, a te ajuta, a intelege si a te simti diferit. Concomitent cu tratamentul prescris de medicul specialist, psihoterapia poate ­contribui la imbunatatirea calitatii vietii pacientului, indiferent de ­varsta si de natura afectiunii.
Prima intalnire este gratuita.

Programari:
psih. Madalina Stan
0723.508.599

https://www.facebook.com/Aleg-sa-traiesc-suport-emotional-in-cancer-si-alte-afectiuni-grave-515408581961370/?ref=hl


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Depresia, “strigatul tacut dupa iubire ! “

Despre intimitate, in relatia analitica

Intalnire cu un psihoterapeut