Darul psihoterapiei

     "... astazi este extrem de problematic sa oferi indrumare si inspiratie noii generatii de psihoterapeuti, deoarece domeniul nostru este intr-o mare criza. Un sistem de sanatate bazat de principiile economiei de  piata impune modificarea radicala a tratamentului psihologic, iar psihoterapia este obligata sa se rationalizeze, adica in primul rand sa fie necostisitoare si, vrand-nevrand, de scurta durata, superficiala si nesubstantiala.

     Ma ingrijoreaza unde va fi formata urmatoarea generatie de psihoterapeuti eficienti. In niciun caz in cadrul programelor rezidentiale de specializare in psihiatrie. Psihiatria este pe punctul de a abandona domeniul psihoterapiei. Tinerii psihiatri sunt obligati sa se specializeze in psihofarmacologie, deoarece asigurarile medicale ramburseaza cheltuielile minime pentru psihoterapie, respectiv practicienii cu taxe mici (cu alte cuvinte, pregatire minima). Cu siguranta, generatia actuala de psihiatri clinicieni, specializati atat in psihoterapie dinamica, cat si in tratament farmacologic, este o specie pe cale de disparitie. 

     Dar ce se intampla cu programele de formare in psihologie desfasurate in clinici, alternativa evidenta pentru a umple golul? Din nefericire, psihologii din clinici se confrunta cu aceleasi presiuni din partea pietei, iar in majoritatea scolilor care acorda titlul de doctor in psihologie se preda o terapie orientata spre simptome, de scurta durata, si, prin urmare, rambursabila.

     Asa ca ma ingrijoreaza soarta psihoterapiei, faptul ca poate fi alterata de presiunile economice si saracita prin programe de specializare cu o durata radical scurtata. Cu toate acestea, am increderea  ca, in viitor, o serie de terapeuti provenind din diverse discipline educationale (psihologie, consiliere, asistenta sociala, consiliere pastorala, filosofie clinica) va continua sa urmeze cu rigurozitate cursuri post-universitare si, chiar si in realitatea economica zdrobitoare, vor gasi pacienti dornici de crestere personala si schimbare care vor vrea sa se dedice psihoterapiei pe durata nedeterminata. Pentru acesti psihoterapeuti si acesti pacienti scriu Darul psihoterapiei". 

Irvin D. Yalom, M.D.
Darul psihoterapiei, Bucuresti: Vellant, 2011; 
(The Gift of Therapy, HarperCollins, 2002)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Depresia, “strigatul tacut dupa iubire ! “

Despre intimitate, in relatia analitica

Despre noi si viata - asa cum e sau nu e ea