In ce consta "echipamentul" unui psihanalist profesionist

"In primul rand, analizarea altora impune cunostinte psihologice extinse despre natura fortelor inconstiente, felul in care se manifesta acestea, motivele pentru care sunt atat de puternice, influenta pe care o exercita, modurile in care le putem descoperi.
In al doilea rand, cere anumite abilitati care se dezvolta prin practica si experienta: psihanalistul trebuie sa stie cum sa se poarte cu pacientul; trebuie sa stie cu un grad rezonabil de siguranta ce factori din labirintul materialului prezentat sa abordeze si de care sa nu se atinga la un moment dat; trebuie sa fi dobandit o capacitate foarte dezvoltata de a simti ce e in sufletul pacientului, o sensibilitate la modificarile psihice asemanatoare unui al saselea simt.
In cele din urma, persoana care ii psihanalizeaza pe altii trebuie sa se cunoasca foarte bine pe sine. Cand lucreaza cu un pacient, psihanalistul trebuie sa patrunda intr-o lume ciudata, cu propriile ei caracteristici si legi. Si exista un pericol destul de mare sa judece, sa indrume gresit, poate chiar sa faca rau cu totul neintentionat - nu din rea-vointa, ci din neglijenta, ignoranta sau infatuare. De aceea, nu numai ca trebuie sa fie foarte bine obisnuit cu instrumentele sale si sa aiba capacitatea de a le folosi, ci si - la fel de important - trebuie sa fie cat se poate de corect cu sine si cu altii. Intrucat aceste trei cerinte sunt indispensabile, o persoana care nu le satisface nu trebuie sa-si asume responsabilitatea de a-i analiza pe altii". (Karen Horney - "Autoanaliza")

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Depresia, “strigatul tacut dupa iubire ! “

Despre intimitate, in relatia analitica

Intalnire cu un psihoterapeut